În memoria doamnei Maria Nedealcov

O pierdere irecuperabilă pentru întreaga comunitate academică -

  s-a stins din viață membru corespondent al AȘM Maria Nedealcov


La 3 martie 2021 s-a stins din viață m. c. al AȘM  Maria Nedealcov, director al Institutului de Ecologie şi Geografie al AŞM, doctor habilitat în științe geografice, profesor universitar.

            Dna Maria Nedealcov s-a născut la 26 iunie 1960 în comuna Zîrneşti, raionul Cahul. În perioada 1977-1982 şi-a făcut studiile la Facultatea de Geografie a Institutului Pedagogic de Stat din Tiraspol, specialitatea Geografie şi Biologie. Cariera stiinţifico-didactică a inceput-o imediat dupa absolvirea facultăţii, în 1982.

Doamna Maria Nedealcov cu răbdare şi binemeritat, a parcurs toate etapele unei cariere profesionale, ştiinţifice şi de coordonare, de excepţie. Profesional, iniţial a fost inginer în cadrul laboratorului de Climatologie a Secţiei de Geografie a A.Ş.M., şi apoi, cercetător ştiinţific inferior, cercetător ştiinţific superior, cercetător ştiinţific coordonator; în plan ştiinţific - doctor (2000), doctor habilitat (2011) şi membru corespondent al AŞM (2017); în plan didactic conferenţiar şi apoi profesor universitar (2016). În anul 2006 a devenit Şeful laboratorului de Climatologie al Institutului de Ecologie şi Geografie a A.Ş.M., iar în 2016 este aleasă prin concurs în funcţia de director al Institutului de Ecologie şi Geografie al AŞM.

            Pe parcursul activităţii sale ştiinţifice dr. hab. Maria Nedealcov, realizează pentru prima dată clasificarea iernilor după gradul lor de asprime şi evidenţiază noile condiţii de iernare a unor culturi sămburoase termofile, demonstrând astfel, posibilitatea de cultivare a lor în noile areale favorabile evidenţiate.

            Membru corespondent al AȘM Maria Nedealcov a fundamentat o direcţie nouă a regionării agroclimatice, în baza metodei estimative prin pontaje şi a Sistemelor Informaţionale Geografice ca instrument de cercetare, realizând una din cele mai dificile sarcini privind regionarea atât pe componente naturale separat, cât şi a potenţialului natural în întregime.

Cercetările realizate şi preconizate în viitorii ani apropiaţi îşi găsesc oglindire şi în rezultatele scontate la două direcţii (securitatea ecologică şi factorii abiotici şi biotici în contextul modificărilor de mediu) din cadrul domeniului Mediu şi schimbări climatice a Programului Naţional de Cercetare pentru anii 2020-2023.

Manifestarea actuală a regimului termic şi de umiditate în condiţiile Republicii Moldova exprimat prin alternarea frecventă a perioadelor uscate cu cele umede a determinat-o pe m.c. Maria Nedealcov să elaboreze 7 indici noi cu aplicabilitate în climatologia regională şi peste hotarele ţării.

Împreună cu colegii a editat primul atlas ştiinţifico-temaic în limbile română şi engleză Resursele Climatice ale Republicii Moldova, în care sunt reflectate şi estimările temporale pentru o perioadă de mai mult de un secol, privind schimbarea regimului termic şi pluviometric în aspect lunar, sezonier şi anual; apoi al doilea Atlas ca singur autor „Regimul termic şi pluviometric din sudul Republicii Moldova” (raionul Cahul şi comuna Zîrneşti), este o primă realizare a cercetărilor la nivel topoclimatic, informaţie extrem de necesară în adaptarea adecvată către noile condiţii climatice la nivel local; şi cel de-al trei-lea Atlasul Republica Moldova: „Factorii naturali şi antropici de risc, toate elaborate în baza sistemelor informaţionale geografice.

Rezultatele activităţii ştiinţifice ale m. c. Maria Nedealcov au fost comunicate la manifestările ştiinţifice din Republica Moldova şi de peste hotare, au fost publicate în peste 350 de lucrări ştiinţifice în reviste ştiinţifice de specialitate din ţară şi străinătate, în 18 monografii, dintre care 5 ca singur autor. Rezultatele ştiinţifice obţinute de către m. c. Maria Nedealcov au fost implementate şi oferite ca recomandări în diverse instituţii ştiinţifice de profil și agenţi economici - certificate cu 50 Acte de implementare şi 3 recomandări în practica agricolă.

Şcoala ştiinţifică creată de m. c. Maria Nedealcov continuă să dezvolte cu succes frumoasele tradiţii din domeniul ştiinţelor geografice şi ecologice autohtone ca climatologia şi agroclimatologia modernă, utilizarea SIG în climatologie, schimbări climatice. Dumneaei a fost director al Şcolii doctorale Ştiinţe Geonomice, participând activ la pregătirea cadrelor de înaltă calificare, fiind conducător de doctorat la specialităţile 153.05 - Meteorologie, climatologie, agrometeorologie şi 166.02 - Protecţia mediului ambiant şi folosirea raţională a resurselor naturale. Sub conducerea nemijlocită a Domniei sale au fost susţinute 11 teze de doctor în ştiinţe geografice. Măestria pedagogică doamna Maria Nedealcov a manifestat-o şi în activitatea didactică, inclusiv şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, România ca Profesor asociat.

Domnia sa a fost Preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului de Ecologie şi Geografie; Preşedinte al Seminarelor de Profil pentru susţinerea tezelor de doctor la specialităţile 153.05 - Meteorologie, climatologie, agrometeorologie şi 166.02 Protecţia mediului ambiant şi folosirea raţională a resurselor naturale şi Preşedintele Consiliului ştiinţific specializat de susţinere a tezelor de doctor la specialităţile menţionate.

Dna m. c. Maria Nedealcov a fost Redactor şef la domeniile Ecologie şi Geografie al Buletinului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ştiinţele Vieţii, membru activ al Colegiului de Redacţie al multor reviste şi culegeri de articole, co-organizator al Simpozioanelor şi conferinţelor naţionale şi internaţionale, membru al comitetelor ştiinţifice şi membru al comitetelor de organizare în diverse simpozioane, conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Pentru prestigioasa activitate ştiinţifică şi fructuoasa colaborare cu multiplele instituţii şi savanţi notorii din ţară şi peste hotare, doamnei m. c. Maria Nedealcov i-au fost conferite:

·        Diploma de recunoştinţă a Prezidiului Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova;

·        Diploma de onoare a Prezidiului Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova;

·        Distincţia de Stat „Meritul Civic”;

·        Titlul Onorific „Om Emerit”;

·        Cetăţean de onoare a comunei Zîrneşti, raionulCahul;

·        Diploma Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova;

·        Diploma Ministerului Mediului al Republicii Moldova;

·        Medalia jubiliară „70 de ani de la crearea primelor instituţii de cercetare şi 55 de la fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei”;

·        Diploma de onoare a Ministerului Educaţiei;

·        Medalia „Universitatea de Stat din Tiraspol”;

·        Titlul Onorific de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universităţii de Stat din Tiraspol, etc.

În memoria noastră m. c. Maria Nedealcov va rămâne un Om cu suflet mare, ilustru savant de notorietate internațională, profesor şi manager cu vocație, personalitate remarcabilă a neamului. 

Exprimăm profundă compasiune și sincere condoleanțe familiei, rudelor și celor apropiați.

Drum luminat spre veșnicie, Maria Nedealcov! 





Comentarii